torsdag 9 augusti 2012

Kanelbullar

Här kommer receptet som jag använda mig utav igår. Fick tummen upp av sambon och även utav mig själv :) Hittade receptet på en annan blogg och kommer ursprungligen från Leila Lindholm så klart. 

Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special

Gör såhär 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
Passa på att göra smörkrämen under tiden som degen jäser.

Smörkräm
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel


Blanda samman ingredienserna till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörkrämen över degen. Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Gör en rulle till. Lägg skivorna i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i 45-60 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över. Grädda bullarna gyllene i 200 grader långt ner i ugnen ca 10 minuter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar